Deze week een iets andere insteek. Ik wil jullie graag wat over prikkels en stimmen vertellen. Stimmen is de (Nederlandse) benaming die wij geven aan ‘Self-stimulating behavior’.

Maar laat ik bij het begin beginnen.

Via onze zintuigen nemen we prikkels waar. We zien, ruiken, horen, voelen, proeven maar ook ons evenwicht valt hier eigenlijk onder. Bij zoonlief staan zijn zintuigen op scherp. Alles wordt zeer intensief waargenomen. De prikkels zijn intens. Dit zorg regelmatig voor overprikkeling en daardoor voor moeilijke situaties.

Wat voorbeelden:

  • Zoonlief eet selectief. Met name de avondmaaltijd is lastig. De verschillende texturen op zijn tong en in zijn mond vindt hij moeilijk. De smaak is intens en hij heeft duidelijk voorkeur voor dezelfde structuren en smaken. (voelen, proeven)
  • De wisseling van de seizoenen wat inhoudt dat de shirts van korte mouwen voor lange mouwen worden ingewisseld en andersom vindt hij de eerste dagen erg moeilijk. De stof van de mouwen is dan een stuk langer of korter dan dat hij de afgelopen tijd gewend was en voelt anders op zijn huid. (voelen)
  • Haren knippen is extreem lastig zoals jullie eerder konden lezen. Dan komen zoveel prikkels bij elkaar (geluid van de tondeuse, mijn handen op zijn hoofdhuid, losse haren op zijn lichaam) die verwerking is eigenlijk te moeilijk. Dit geldt eveneens voor tandenpoetsen. Iedere dag weer… (voelen, horen, proeven)

 

Doodnormale dagelijkse situaties waarbij men vaak niet stil staat dat zelfs de kleinste verzorging, handelingen voor kinderen/mensen met autisme zo lastig kunnen zijn.

Als zoonlief overprikkelt of juist onderprikkelt raakt, zoekt hij zijn cadeaulintje op. In dit blog vertelde ik al meer over het lintje. Het lintje geeft hem houvast. Het repeterende gedrag geeft hem ontspanning en rust. Dit repeterende gedrag noemt men stimmen. Een veelvoorkomend en ‘bekend’ stimgedrag is het fladderen met de handen. Deze handeling staat ook in de DSM 5 (diagnostiek voor vaststellen autisme) vastgelegd.

Naast het lintje is onze klimgeit ook dol op balans. Hij zoekt continue smalle objecten op om op te staan om zo de ‘spanning’ van staan óf vallen op te zoeken, actief met zijn prikkels om te gaan. Wij gebruiken zelf een wiebelboard en balanceboard om zoonlief verantwoord te laten balanceren.

Uiteraard verwerkt ieder mens prikkels op zijn eigen manier en is ook in het autistisch spectrum ieder mens uniek met een eigen verwerking van prikkels.

Door het bekijken van deze video geluid aan, volume hoog, ervaar je ongeveer hoe het voor iemand met autisme is om een winkelcentrum (met veel prikkels) te bezoeken.