Autisme is aan alle kanten geïntegreerd in ons leven. Het vergt wel veel voorbereiding om de dag in goede banen te leiden. Er staan zeer regelmatig meerdere zorgafspraken per week gepland en er is zoveel regelwerk. Gelukkig vormen Luuk en ik een team. Het draaiende houden van ons gezin en alle ballen in de lucht houden vraagt veel.

Soms is het mij even té veel. Dan trek in mijn hardloopschoenen aan en maak ik al rennend in de buitenlucht mijn hoofd ‘leeg’. Maar wij hebben ook:

  • Begripvolle vrienden die zich verdiepen in autisme, ons attenderen op documentaires en weblinks doorsturen.
  • Lieve familieleden die meedenken en het begrijpen als wij maar een halfuurtje op een verjaardag kunnen zijn. Het oké vinden als zoonlief alle ‘rode nibb-it-chips’ uit de schalen vist en de gele laat liggen. Dat ik alleen kom met zusje of dat Luuk samen met zusje het feestje bezoekt en de ander met zoonlief thuisblijft.
  • Vriendinnen die er altijd voor mij zijn. Leuke dingen doen. De sauna bezoeken, uit eten gaan en uren lang kletsen over van alles en nog wat. Ook de nieuwe vriendschappen die zijn ontstaan, zijn mij ontzettend dierbaar.
  • Een opa die regelmatig als taxichauffeur fungeert en wij zijn gezegend met twee super-oma’s. Als iemand een ode verdient zijn het de oma’s! Zoveel toewijding. Ze passen allebei zeer regelmatig op zusje als wij met zoonlief op pad zijn of gesprekken met instanties voeren. Er wordt een stofzuiger door het huis gehaald en er staat regelmatig een plantje of attentie klaar na een lange dag werken. Een boodschapje die meegenomen wordt uit de supermarkt als ik het huis even niet uit kan omdat alle prikkels die dag even teveel zijn voor zoonlief. Oma’s die samen bij ons thuis oppassen zodat Luuk en ik onze batterij weer kunnen opladen door een etentje samen of een nachtje weg.

 

Het meenemen van boeken over autisme. Het aandragen en meedenken met methodes en vooral het onvoorwaardelijk ‘zijn’ voor ons gezin. Wij kunnen áltijd bij mijn moeder en schoonmoeder terecht en daar zijn we enorm dankbaar voor!

Ik geef jullie een hartje voor alle steun en liefde.

Dikke kus,

Mel