Ook de tweede trainingsdag van de PAWS (Parents Autism Workshop & Support hebben Luuk en ik gevolgd. Met felle zonnestralen die door de autoruiten priemde, reden we ’s ochtends vroeg naar Amstelveen waar het KNGF gevestigd is. Naast theorie en presentaties zou deze dag ook uit een stukje praktijk bestaan.

We begonnen met een presentatie over het interpreteren van de lichaamstaal van de hond en dit te vertalen naar zijn stemming en daaropvolgend gedrag. Enorm interessant en heel veel van opgestoken! We dachten best al wel het een en ander van honden te weten daar waar Luuk en ik beiden met honden zijn opgegroeid, toch viel er nog heel veel te leren. Ook ‘hoe herken je stresssignalen bij de hond?’ en ’hoe voorkom je agressief gedrag?’ kwam hierbij aan bod.

Na de middagpauze was eindelijk het moment daar en werden er door het hele pand honden opgetrommeld om met ons de trainingsvelden op te gaan. We hebben clickertraining gehad voor het aanleren van vaardigen bij de hond. De clicker is een klein plastic blokje met een ‘plaatje’ erin wat ‘klikt’ bij het indrukken. Van oorsprong gebruikt voor het trainen van dolfijnen en tegenwoordig wordt het ook ingezet bij het trainen van honden. Bij het horen van de ‘click’ en het direct verkrijgen van een eet-beloning koppelt de hond de ‘click’ aan een beloning. Voor het clicken bij juist gedrag / gewenst gedrag en de daaropvolgende beloning zijn de honden heel erg snel gewend aan de clicker.

De oefeningen die we deze dag  deden waren:

  • Het aanleren van een ‘target’ aan de hond;
  • Hond aan te leren een kind aan te tikken met zijn neus;
  • Hond naar verschillende gezinsleden sturen.

 

Het was echt onwijs leuk en het ging hartstikke goed. Leuk detail is dat we ‘toevallig’ met de hond mochten trainen die ook bij het eerste huisbezoek van KNGF bij ons is geweest!

Er werd nog met elkaar nagepraat over het praktijkonderdeel voordat we deze tweede trainingsdag afsloten.

Over een paar weken hebben Luuk en ik de laatste trainingsdag voordat we met het gehele gezin op training gaan. Ook dat zal bij het KNGF plaatsvinden.

We kijken er alweer naar uit!

Wil je nog eens lezen hoe we dit traject begonnen zijn? Klik dan hier. Het blog waarin ik over de eerste trainingsdag schrijf kun je hier vinden.