Vol verwachting klopt ons hart. Al weken was zusje er druk mee. Sinterklaas zou snel naar ons landje toekomen mits Hendrik Haan niet teveel water had gehaald uit de Zaan. Zoals het Sinterklaasjournaal de week voor de komst van de Goedheiligman ons al informeerde…

Ik vind het lastig te zeggen wat zoonlief voorafgaand aan het Sintspektakel meekreeg. De picto’s op het planbord kondigde zijn komt twee weken van te voren aan. Toch zouden bij de intocht de Sint en zijn pieten tastbaar en écht worden.

Vorig jaar ging de intocht boven verwachting goed en genoten zusje én zoonlief volop. Hoe zou het dit jaar gaan? Aan de voorbereiding zou het in ieder geval niet liggen. Het bijzondere eigenlijk aan zoonlief en zijn autisme is, dat hij grote groepen en gezelligheid juist vaak heel erg kan waarderen. Dat hij het ook echt gezellig vindt. Je zou denken dat het veel te veel prikkels zijn maar meestal doet zoonlief het erg goed op bedrijvigheid en reuring van evenementen en verjaardagen. Wel op zijn manier, vaak van een afstandje,  maar dat is meer dan oké.

Zo gingen we dus afgelopen zaterdag op de fiets naar de intocht. Zoonlief samen met Luuk op de duofiets, zusje bij mij achterop. Zusje volledig uitgedost en in de maquillage, zoonlief als zijn vrolijke zelf.

De meegebrachte jute kinderzakjes werden door de pieten gevuld met kruid- en pepernoten. Voor zoonlief hadden we eigen kruidnoten en snoephartjes meegenomen in verband met een gluten- en melkeiwitvrij dieet wat hij sinds een maand of twee volgt. (Ik zal daar binnenkort een nieuw blog over schrijven.)

Heerlijk werd en gesnoept en kwamen we klasgenootjes tegen van zusje. Hand in hand met zoonlief liepen wij achter de stoet aan. Beweging vindt zoonlief fijn. Te lang stilstaan zorgt wel voor onrust en spanning en dan wordt het te moeilijk. Een klein uurtje na de aankomst van de Sint liepen wij terug naar onze fietsen om thuis weer op te warmen.

‘S avonds werden de schoentjes gezet waarbij in dit hele Sinterklaasgebeuren zusje leidend is en zoonlief erbij betrokken wordt.

Het is fijn om zo het Sinterklaasfeest te vieren. Genoeg Sinterklaasvoldoening te krijgen voor allebei en zelf kiezen ze hoeveel ze ermee willen. Zo trekt zoonlief zicht regelmatig terug als het Sinterklaasjournaal op staat of als we een Sinterklaasboekje lezen. Soms komt hij er wel bijzitten. Allebei helemaal prima.

Het is een gezellige en drukke tijd waarin we bewust ook rustmomentjes creëren en spanningen proberen te beperken. Voor zover dat lukt natuurlijk!

De start van het Sinterklaasgedruis is in ieder geval meer dan geslaagd! Met vlag en wimpel. Pepernoten en schoencadeautjes!