Zo. Sinterklaas naar Spanje, kerstboom naar binnen. Zoals jullie in mijn vorige twee blogs hebben kunnen lezen was de sinttijd geslaagd. De overgang van het sintgebeuren naar ‘niets’ was lastig voor zoonlief. Hij is een paar dagen uit zijn doen geweest en was snel overprikkeld. Zo zie je ook maar weer hoe intens deze periode met veel prikkels toch is geweest.

Ik heb samen met zusje de kerstboom opgezet toen zoonlief op het kdc was. Bij thuiskomst was hij erg nieuwsgierig en keek hij zijn ogen uit. Met name de lichtjes zijn reuze interessant. De kerstboom staat. Foldertjes met daarin vuurwerkpakketten liggen op de deurmat en kerstliedjes op de radio klinken door mijn speakers. Het jaar is nu echt bijna om. Tijd om even terug te blikken op het afgelopen jaar, want wat is er veel gebeurd!

2017 was niet echt mijn jaar. Daar schreef ik dit blog over. Vastbesloten om 2018 tot ons jaar te maken en ik kan en wil niet anders zeggen, dat is gelukt!

Activiteiten

Begin dit jaar schreef ik over de paardrijlessen van zoonlief. Zoonlief bezocht de manage met ons ambulant begeleider. Helaas is onze ambulant begeleider net na de zomer verhuisd naar een plaats ver weg van ons waardoor onze wegen gescheiden zijn. Gelukkig kan mijn schoonmoeder zoonlief op donderdagmiddag uit het kdc halen en is het paardrijden ingewisseld voor fietsen of een andere activiteit.

Zwemles

Zoonlief is dit jaar gestart met zwemles. Op zijn manier gaat het hartstikke goed. Zijn aandacht erbij houden blijft een ding, maar hij begint zich al aardig te redden in het water. Hij is zo ontzettend sterk, lenig én creatief. Heel gaaf om te zien. Ook zusje gaat regelmatig mee naar zwemles wat een gezellige en motiverende dynamiek geeft. Zij gaat als een speer en zwemt inmiddels al zonder bandjes en kan als ze vijf jaar oud is met een grote voorsprong instromen bij de reguliere zwemlessen om zo haar zwemdiploma’s te gaan halen.

Zusje naar de basisschool

Afgelopen mei is zusje begonnen op de basisschool. De eerste weken waren vooral voor mij op het schoolplein confronterend maar inmiddels zit ook dit helemaal in mijn systeem. Ik heb enorm veel reacties ontvangen op het blog wat ik daarover schreef. De één nog liever dan de ander en voor mijn mede-zorgmoeders een herkenbaar blog. Want zo is het leven en mijn blog ook. Niet alleen maar positiviteit en slingers maar ook soms tegenslag, verdriet en strijd.

Van Jeugdwet naar Wet Langdurige Zorg

Want dit was ook het jaar van de wisseling van de Jeugdwet naar de Wet Langdurige Zorg voor zoonlief. Maanden energie, tranen, budgetten en frustratie maar uiteindelijk is alles goed gekomen. De zekerheid van zorg in te kunnen kopen is heel erg fijn.

Vakantie

We vierden twee heerlijke vakanties deze zomer. Een midweek naar een vakantiepark wat boven verwachting goed ging en een paar dagen naar de Efteling. Wat hebben we het fijn gehad en wat ging het goed. Voornemen is dan ook zeker in het nieuwe jaar vaker een paar dagen met elkaar weg te gaan.

Autismegeleidehond

Natuurlijk was dit jaar ook het jaar van de autismegeleidehond! In augustus 2017 begonnen met de aanvraag en afgelopen juni hoorden we dan eindelijk na een lang traject dat wij een autismegeleidehond voor zoonlief krijgen. We staan nu al een paar maanden op de wachtlijst en wachten op een match. We hopen en gaan er stiekem wel een beetje van uit dat in 2019 er een hond voor ons beschikbaar zal zijn.

Geluksmomentje

Ik sluit dit blog af met het hoogtepunt van het jaar. Het geluksmomentje met een gouden randje. Zoonlief heeft zijn eerste echte woordjes gezegd. Zo nu en dan komt er een klein woordje vanuit het niets. Een paar keer ‘mama’, vorige week ‘papa’. Ook horen we af en toe: ‘ja’, ‘nee’ en ‘doei’. Soms twee woordjes in één week. Dan weer weken niets. Hopelijk loopt zijn woordenschat en de frequentie op en zet zijn praten door in 2019!

Ik zal vast wel het een en ander vergeten zijn maar wat is er ook ontzettend veel gebeurd dit jaar.

De laatste twee weken publiceer ik de meest gelezen blogs van dit jaar en donderdag 3 januari staat er weer een nieuw vers blog voor jullie klaar!

Voor nu wens ik mijn lezers die niet op social media zitten alvast fijne (prikkelarme) kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!