Voorjaar 2018. Op een doordeweekse avond stond er een lange, prachtige mail in mijn mailbox. Geschreven door een lezeres van mijn blog. Mijn verhaal is haar verhaal. Zoveel gelijkenissen. Zelfde diagnoses en toekomstverwachting voor haar kind. Zelfde blonde koppie op zo’n zelfde knaloranje duofiets als zoonlief.

Autisme en voeding

Haar zoon is een paar jaar ouder dan zoonlief en heeft een enorme groei gemaakt. Zo is bijvoorbeeld zijn knaloranje duofiets omgeruild voor een stoere BMX fiets waarmee hij nu zelfstandig in de stad crost.

Zij vertelde dat zij met haar journalistieke verleden en honger naar kennis omtrent autisme, onderzoek heeft gedaan en zich heeft verdiept in autisme en voeding. Ik heb haar ontmoet. Fijne gesprekken gevoerd en een pil van een boek meegekregen over voeding en autisme. Ik las over de darmwerking bij mensen met autisme en de verbindingen hiervan naar de hersenen. Super interessant en ik vervolgde -eveneens honger naar kennis- mijn zoektocht op het web en verslond literatuur over dit onderwerp. Pluisde de bronnen tot aan de bodem uit. Ik sprak met een arts over ons idee zoonlief op een gluten- en melkeiwitvrijdieet te zetten en besprak de resultaten van de artikelen en onderzoeken die ik gevonden had.

Beseffende dat dit zeker niet de oplossing is om autisme te ‘genezen’ maar misschien wel een handvat en tool om zijn ontwikkeling te stimuleren en zijn darmflora meer in balans te brengen. Daar waar wetenschappelijk is aangetoond dat mensen met autisme andere bacteriën en schimmels in hun darmen hebben dan mensen zonder autisme. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van onze darmen en beïnvloeding daarvan op onze hersenen, daar waar autisme een stoornis in de hersenen is. Feit is dat de darmen zoveel invloed hebben op ons gehele gestel en veel meer effect hebben op onze hersenen dan ooit werd gedacht.

Gluten- en melkeiwitvrijdieet

Sinds 1 september 2018 eet zoonlief geen gluten en melkeiwit meer. Een hele omslag. Zowel voor hem als voor ons. Hij was al een kieskeurige eter en producten zonder gluten en melkeiwit vinden die hij ook daadwerkelijk lekker vindt en eet was, en is soms nog steeds een uitdaging.

We zijn nu een aantal maanden verder en wij voelen ons goed bij dit dieet. Zoonlief maakt sprongen in zijn ontwikkeling. Hij is meer geconcentreerd. Heeft meer aandacht, rustiger. Lijkt informatie beter te verwerken.

Of dit allemaal door het dieet komt weet ik niet en valt ook niet te bewijzen. We zijn jaren aan het zaaien geweest en aan het stimuleren en wie weet komt dat er nu uit. Aankomende mei wordt hij zeven jaar. Hij wordt ook gewoon groter en zit daar ook simpelweg groei in. Als iets al vier jaar lang op dezelfde manier gaat en het vertrouwen is er werpt dat nu misschien ineens zijn vruchten af. Misschien een samenloop van alles en vallen nu de puzzelstukjes op zijn plek.

Ik wil dit graag met jullie delen omdat wij en vooral ook mensen in onze omgeving die zoonlief maar eens in de zoveel tijd zien echt merken dat hij verandert is en het zo goed doet. Ik wil jullie laten weten dat ik het de moeite waard vond om onderzoek te doen naar voeding en autisme, darmwerking en autisme, en de verbinding tussen darmen en hersenen. Mocht je hier meer van willen weten of wat onderzoeken willen lezen die ik erg interessant vond stuur mij dan gerust een mailtje of een pb.

Disclaimer

Ik ben geen arts of diëtist. Ik zeg ook zeker niet dat dit dieet voor iedereen geschikt is en voor alle kinderen en ouders haalbaar is. Ik adviseer je dan ook mocht je interesse hebben in dit onderwerp op zoek te gaan naar meer informatie en dit te bespreken met een arts of iemand die jullie hiermee wil en kan begeleiden.

Dit is mijn blog en ik wil jullie zo’n breed mogelijk beeld geven van ons gezin en hoe het bij ons thuis gaat. Daar maakt dit dieet ook deel van uit. Ik wil wel duidelijk benadrukken dat de verantwoordelijkheid bij het wel of niet toepassen van een glutenvrije- en melkeiwitvrijdieet bij jouzelf ligt en ik daar geen verantwoordelijkheid voor neem.