Zusje komt uit school met een sponsorlijst. Binnenkort gaat ze rondjes rennen op het schoolplein om zo geld in te zamelen voor het Ronald McDonald huis. De juf heeft de kinderen goed uitgelegd wat het Ronald McDonald huis is, en zusje vertelt het vervolgens ’s avonds aan tafel aan ons.

Enthousiast en gemotiveerd zoals ze is, is ze vastbesloten heel veel rondjes te rennen en natuurlijk veel geld op te halen. Ik zie haar denken en vervolgens zegt ze:

”Mama?” ”Ja, zusje” antwoord ik. ”Ik wil graag al het geld uit mijn spaarpot aan de zieke kindjes geven.” “Dat is lief van jou” zeg ik, en er verschijnt een lach op mijn gezicht. ”Maar al jouw spaarcentjes is misschien een beetje veel. Zullen we anders eerst kijken wat er in jouw spaarpot zit en dan samen een paar muntjes eruit pakken voor de zieke kindjes?” Ze kijkt me wat moeilijk aan. ”Ja maar mama, als een kindje ziek is dan wil je graag dat je mama dichtbij is. Dan maken al mijn centjes niks uit. Want jij bent ook altijd bij mij en mijn broer als wij ziek zijn dus dan heb ik de centjes niet nodig.” In Jip en Janneke taal hebben we het er met elkaar nog even over waardoor het ze het nog wat beter lijkt te begrijpen.

Waarde

Inmiddels zijn we klaar met avondeten en pakken we haar spaarpot erbij. We sorteren de muntjes, leggen ze op waarde, en laat ik haar er zelf een aantal uitkiezen en in de enveloppe doen. Vooral de munten waar ze er meerdere van heeft kan ze er wel een paar missen vindt ze. “Zo, een paar voor de zieke kindjes en een paar voor mij om te sparen. Eerlijk verdeeld.” Ik knik, knuffel en kus haar.

‘S avonds als de kinderen liggen te slapen denk ik er nog over na. Helaas is het leven niet ‘eerlijk verdeeld’ en krijgen we allemaal vroeg of laat, in kleine of grote vorm met verdriet, onrecht en tegenslagen te maken. Wat zijn we met zijn allen zo ontzettend kwetsbaar.

Maar zolang mijn kleine meid nog zo onschuldig is, onbevangen, zo’n hart van goud heeft en zo ontzettend lief en meegaan met anderen is, hoop ik dat ze dát nog heel lang mag bewaren. Net zoals met sparen, en uitgeven wanneer het nodig is, één en al liefde.