Vooroordelen. Regelmatig krijg ik ermee te maken. Ik zal echt niet beweren dat ik mijzelf er nooit schuldig aan maak te snel te oordelen maar ik verbaas me toch vaak over de oordelen die mensen zo snel hebben. Tijd om een aantal vooroordelen omtrent autisme en zoonlief eens te ontkrachten…

1.’Je ziet niks aan hem’

Klopt! Zoonlief heeft een autistische stoornis. Dat houdt in dat het in zijn koppie wat anders werkt. Qua uiterlijk zie je helemaal niks aan hem! Als je zoonlief wat langer ziet merk je wel dat hij in zijn gedragingen ‘anders’ is. Hij fladdert, maakt klanken. Wel maakt hij oogcontact. Iets waarvan vaak gedacht wordt dat autisten dit niet doen. Genoeg mensen met autisme vinden dat ook lastig, genoeg ook niet!

2. ‘Dan is hij vast ergens heel goed in of heel slim’

Zoonlief heeft genoeg talenten waar ik heel trots op ben. Juist omdat het door zijn beperkingen een stuk moeilijker is om aan de ‘zogenaamde norm’ te voldoen. Moeders zijn altijd trots. Zo hoort het (denk ik) ook. Maar dat hij ergens een speciale gave voor heeft? Nee. Natuurlijk zijn er mensen met autisme die ergens enorm in uitblinken. Dat is wel een select groepje. Net zoals bij mensen zonder beperking. Niet alle mensen met autisme zijn uitzonderlijk slim of kunnen heel goed tekenen.

3. ‘Dan heeft hij weinig gevoel/emotie zeker’

Ook deze hoor ik heel vaak. Als er iemand gevoel heeft is Zoonlief het wel. Hij is juist heel gevoelig en van zijn lieve bekkie is altijd goed af te lezen hoe hij zich voelt. Niks geen vlakke gezichtsuitdrukking dus.

Wel is hij redelijk op zichzelf gericht en maakt hij niet zo snel contact met anderen. Hij vindt reuring en groepen mensen gezellig maar dan wel dat hij het zelf onder controle heeft. Dat hij zich op een rustig afstandje kan terug trekken en het gebeuren kan bekijken.

4. ‘Hij groeit later zeker wel over zijn autisme heen’

Autisme is een stoornis in de hersenen. Tot op de dag van vandaag wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak en werking van de hersenen bij mensen met autisme. Hoewel men er steeds meer over weet, zijn er ook nog zoveel vragen. Over autisme groei je niet heen. Je hebt het of je hebt het niet. Dat er tools en manieren zijn om met je autisme om te gaan, je leert hoe wel of niet te handelen etc., integreert autisme natuurlijk wel in je leven. Sommige mensen ervaren weinig hinder van hun autisme bij andere beperkt het hun leven en dat van hun naasten enorm.

5. ‘Mijn oom/nichtje/buurjongen/vul zelf maar in…/ heeft autisme en die kan wel praten/naar school/vul zelf maar in…/

Het zal vast aardig bedoeld zijn als mensen mee willen denken maar met vergelijken schieten we niks op. Zoonlief is uniek en heeft naast zijn autisme een verstandelijke beperking. Een aantal vaardigheden zitten simpelweg (nog niet) in zijn vermogen. Ruim voor zijn tweede verjaardag zaten we al bij de logopediste. Ik heb vanaf zijn geboorte boekjes voorgelezen en ook met zusje kletsen we heel wat af. Dat het hem niet lukt om te praten is regelmatig frustrerend voor hem en verdrietig voor ons. Als ‘buitenstaanders’ voor de zoveelste keer concluderen dat hij ‘nu nog steeds niet praat’ is dat aardig vermoeiend en simpel zat gewoon niet leuk.

Dit blog is niet bedoeld als klaagzang maar ik wilde het toch even delen. Misschien handig om te onthouden wanneer je zelf iemand ontmoet die autisme heeft. En nee, ‘die zien er vaak helemaal niet autistisch uit.’