Zomervakantie 2019. Zusje heeft zes weken vrij. Ze is eraan toe, en ik vind het ook gezellig. Luuk en zoonlief zijn aan het einde van de vakantie ook twee weken vrij. De eerste vier weken ben ik overdag samen met zusje. We doen samen veel leuke dingen en kijken films op de bank. Nadat ze met oma in de bioscoop bij de Lion King is geweest, wil ze thuis ook steeds de Lion King zien. We hebben nog een Disney dvd liggen dus dat komt goed uit. Ik zet de tv aan en voordat ik hem op het dvd kanaal kan zetten, zien zusje en ik tientallen bruidsjurken in beeld. ‘Say yes to the dress’ staat op.

“Mama?” ”Ja zusje” antwoord ik. “Ik ga later ook trouwen in zo’n mooie jurk” zegt ze. ”Wow, dat is leuk! Weet je al met wie je wil trouwen” vraag ik nieuwsgierig. ”Ja, met mijn broer”.

”Dat is gezellig, je kent hem natuurlijk al goed” zeg ik. Zusje vervolgt: ”Ik hoop alleen dat hij dan wel kan praten anders kan hij niet zeggen dat hij ook met mij wil trouwen”. Ik: “Dat zou inderdaad wel handig zijn, maar ik weet zeker dat hij ook zo gek is op jou”. Ze knikt.

Op de vraag waar ze dan gaan wonen antwoord ze resoluut. ”Nou gewoon hier, bij jullie in huis. Dan gaan mijn broer en ik wel op zolder. Of jij en papa natuurlijk, dat kan ook. Dat zien we dan wel weer dat duurt nog wel een tijd. We zijn nu nog kindjes.”

Ik weet dondersgoed hoe lief ze is. Hoe gek ze is op haar broer ook al is hij anders. Misschien juist omdat hij ‘anders’ is. Dat ze hem beschermt en uitlegt aan anderen hoe hij is en waarom hij doet wat hij doet. Zo lief dat ze met hem samen wil zijn ook al is dat lang niet altijd makkelijk.

Lieve zus; wat ben ik blij met jouw eerlijk- en heerlijkheid. Wat ben je een geweldige dochter en zus. En dat ‘op zolder wonen met zijn alle hier in huis’ dat zien we dan wel weer dat duurt nog wel een tijd. Blijf voorlopig nog maar lekker kind.