We zijn zo blij! We hebben groot nieuws! Ons gezin is sinds kort uitgebreid met de komst van autismegeleidehond Buddy (naam gefingeerd). Het ging ineens zo snel. Laat ik maar bij het begin beginnen…

Eind augustus; aan het einde van de zomervakantie werden we door het KNGF gebeld. Er was een match! Een zwarte labrador retriever van anderhalf jaar oud was klaar met de opleiding tot autismegeleidehond en zou perfect bij ons passen. We kregen zijn naam, geboortedatum en een foto. Die week daarop zou een trainer van het KNGF samen met Buddy bij ons thuis kennis gaan maken om te zien of het niet alleen op papier zo’n goede match zou zijn.

Wat duurde die week lang, we waren zo enthousiast maar we mochten het grote nieuws nog niet met de buitenwereld delen. Toen Buddy ons huis binnen wandelde voelde het vertrouwd. Buddy is zo lief, rustig en stabiel. Zusje moest even wennen en vond het in het begin best spannend zo’n grote hond in huis. Zoonlief had gelijk al een enorme aantrekkingskracht en begon voorzichtig met zijn vinger op het hoofdje van Buddy te drukken. Na een rondje koffie en thee ging Buddy weer naar huis met de trainer. Wij hadden nu 24 uur de tijd om definitief door te geven dat wij heel graag willen dat Buddy bij ons komt wonen. Daar hoefden we natuurlijk niet lang over na te denken. De volgende morgen belde ik gelijk om 9.00 uur met het servicebureau om de match te bevestigen.

Begin september; na mijn telefoontje aan het servicebureau was het nog tien dagen wachten voordat Buddy bij ons zou komen wonen. We maakten een aftelkalender en de kinderen kozen allebei een hondenspeeltje in de dierenwinkel. Verder hoefden we niks aan te schaffen. Buddy heeft zijn hele uitzet al bij elkaar en krijgt alles mee naar ons huis. Gelukkig stuurde de trainer van Buddy regelmatig foto’s van Buddy die de tien dagen wachten iets makkelijker voor ons maakten. Kleine geluksmomentjes!

Halverwege september; het is zo ver! Buddy komt nu echt bij ons wonen. Na een traject van twee jaar is het nu werkelijkheid. Wat zijn we blij om Buddy weer te zien en ook Buddy voelt zich gelijk thuis. We krijgen de hele week een intensieve training. Alles wordt doorgenomen. De verplichte hondenverzekering, een kennismaking op school bij de kinderen en bij de dierenarts. Het introduceren van een geleidehond in de winkels, het oefenen van de commando’s, de verzorging van Buddy, het aangelijnd lopen met zoonlief en ga zo maar door. Na een week zijn we geslaagd. De trainer van het KNGF is tevreden en laat Buddy met een gerust hart bij ons achter. Het voelt ook heel goed en vertrouwt. Wat een indrukken en bekijks hebben we met autismegeleidehond Buddy. Een intensieve week, maar wat is het gaaf!

We zijn zo blij! Buddy is geweldig en de klik met zoonlief was gelijk aanwezig en groeit met de dag. Zoonlief helpt onder andere met het neerzetten van de brokjes, borstelen en de verzorging. Zo gaaf om deze vaardigheden bij zoonlief te zien. Het zorgzame en empathische vermogen van zoonlief is nu goed zichtbaar. Ook horen we van anderen dat zoonlief zo rustig is en dat we stralend voorbij lopen.

Iedere dag leren we elkaar beter kennen.  ”Welkom in ons gezin Buddy, nu al een maatje voor het leven.”

Benieuwd naar mijn andere blogs over de autismegeleidehond? Klik dan hier!