Zoals jullie wellicht weten schijf ik naast dit persoonlijke blog ook zakelijke (web)teksten en artikelen. Vorige week mocht een stukje over Buddy schrijven voor de plaatselijke krant. Hierbij het artikel als een blogpost.

Buddy is een maatje voor het leven

”Wellicht heeft u ze wel eens zien lopen; blindengeleidehonden met zo’n paars dekje aan. Wist u dat er door het KNGF (Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds) ook assistentiehonden, buddyhonden en autismegeleidehonden worden opgeleid? Sinds een aantal weken is ons gezin uitgebreid met de komst van autismegeleidehond Buddy.

Overprikkeling

Onze zoon heeft autisme. Door zijn autisme worden prikkels van buitenaf veel minder tot niet gefilterd. Dit houdt in dat de wereld voor hem zeer intens is. Regelmatig wordt het voor zoonlief teveel in is hij overprikkeld. Hij wordt dan erg onrustig en verdrietig. Op straat vertaald dit zich vaak door ‘wegloopgedrag’. Rijdende auto’s worden zo bijvoorbeeld niet door hem gezien waardoor er regelmatig gevaarlijke situaties dreigen te ontstaan.

Autismegeleidehond

Na een intensief traject van twee jaar hebben wij sinds kort autismegeleidehond Buddy voor onze zoon. Buddy is een zwarte labrador reu van 1,5 jaar oud. Buddy is na maanden training op de kennel opgeleid door het KNGF tot autismegeleidehond. Buddy is een lieve, stabiele hond die veel rust uitstraalt. Buddy signaleert het als zoonlief onrustig wordt en troost hem door er voor hem te zijn. Dit doet hij door zijn kop op schoot te leggen en te zorgen voor afleiding.

Vrijheid

Ook het naar buiten gaan met zoonlief gaat samen met Buddy een stuk makkelijker. Zoonlief zit doormiddel van een speciale buikriem aan Buddy gekoppeld en kan daardoor niet weglopen. Als ik tegen onze zoon  bij het oversteken zeg dat hij moet wachten vindt hij dat heel moeilijk. Hij hoort en ziet al zoveel verkeer en dan moet hij ook nog naar mij luisteren. Met Buddy erbij geef ik Buddy het commando om te wachten. Buddy wacht en zoonlief daardoor automatisch ook. Zoonlief krijgt er niet nog een ‘extra’ prikkel bij maar wacht wel zoals gewenst is. Zo kunnen we rustig oversteken.

Erkende hulphond

Ook het bezoek aan een winkel en/of supermarkt is voor onze zoon moeilijk. Als er ergens veel prikkels zijn is het daar wel. Denk aan alle lichten, geluiden, geuren en drukte. Buddy werkt hier als een afleider voor onze zoon. Doordat Buddy een erkende hulphond is mag hij in alle winkels, gelegenheden en horeca mee naar binnen. Dit verruimt onze wereld. Het is heel fijn om met het hele gezin erop uit te gaan. Zo gaan een dagje pretpark of een lunch buiten de deur een stuk makkelijker met Buddy erbij.

Zichtbaarheid aan onzichtbaarheid

Autisme is een stoornis in de hersenen. Doordat het fysiek niet zichtbaar is, lopen wij tegen veel onbegrip en oordelen aan. Hoewel wij daar in de loop der jaren goed mee om hebben leren gaan, is het prettig dat autismegeleidehond Buddy ‘gelijk’ aan de buitenwereld laat zien dat zoonlief ‘anders’ is.

Werkmodus

Het is belangrijk om te weten dat Buddy niet geaaid mag worden als hij zijn paarse dekje aanheeft. Buddy is dan aan het werk en volledig gefocust op zijn taak om zoonlief zo goed mogelijk te geleiden. Aaien en afleiding kan Buddy daar zeker niet bij gebruiken!

Gezinshond

Als Buddy niet aan het werk is, heeft hij zijn paarse dekje niet aan en is het een ‘gewone’ gezinshond. Niet alleen een hond voor onze zoon maar ook een maatje voor onze dochter. Als ik na een lange dag werken en zorgafspraken mijn hoofd leeg wil maken wandel ik een heerlijk stuk met Buddy.

Buddy brengt heel veel levensvreugd, vrijheid en positieve energie in ons gezin. Nu al een maatje voor het leven.”