December! Het jaar zit er alweer bijna op! Tijd voor een terugblik. Wat is er in 2019 allemaal gebeurd?

Magazines en publicaties

Dit jaar begon op schrijfgebied gelijk goed! Afgelopen januari stond ik met een gedicht wat ik voor zoonlief schreef in weekblad Vriendin en in april van dit jaar mocht ik ook een stuk schrijven in het magazine van een zorginstelling. In oktober stonden we nog op de voorpagina van de plaatselijke krant over de komst van Buddy. Ik ben erg blij met alle platforms buiten mijn eigen blog waar ik over autisme en zoonlief mag vertellen. Meer kennis, meer begrip. Niet alleen voor ons en ons persoonlijk verhaal, maar ook voor autisme in het algemeen. Nog steeds voelt het vertellen en delen van mijn verhaal -wat tevens ook het verhaal is van heel veel mede auti-moeders en/of moeders/vaders met een zorgintensief kind- als mijn missie.

Vakantie op Mallorca

Éen van de hoogtepunten dit jaar was onze heerlijke vakantie op Mallorca in juni. We hebben het heerlijk gehad en denken er nog vaak aan terug. In de woonkamer staan en hangen meerdere foto’s van deze fijne week. Een vakantie om nooit meer te vergeten. Een met een gouden randje. Wat was het fijn om na zeven jaar hard werken weer eens écht vakantie te vieren.

Verjaardagen

Zoonlief en zusje mochten dit jaar 7 en 5 kaarsjes uitblazen voor hun verjaardagen. Kleine kinderen worden groot. Zoonlief zit goed in zijn vertrouwde groep op het kdc en zusje zit middenin groep 2. Ze doen het allebei harstikke goed.

De komst van Buddy

Na meer dan twee jaar wachten kwam eindelijk autismegeleidehond Buddy in ons gezin. Wederom een hoogtepunt! Het is een heerlijke hond en we zijn ontzettend blij met hem. Aankomende januari zal ik een blog schrijven over wat Buddy nou precies allemaal voor zoonlief en voor ons doet.

Zaterdagopvang

Ook zijn we dit jaar begonnen met zaterdagopvang voor zoonlief. Een stap in het loslaten. We moesten er even aan wennen maar zijn er inmiddels heel erg blij mee. Zoonlief gaat er met heel veel plezier naar toe, en komst altijd heel relaxt, voldaan én moe ’s middags weer thuis. Ook Luuk en ik  hebben na jaren onze handen wat meer vrij om wat meer weekend te ervaren. Ook voor zusje is het fijn om een rustige zaterdag te hebben waarin we aandacht voor haar hebben en zij wat meer haar eigen gang kan gaan.

Voeding

Dit jaar kwam het onderwerp voeding een paar keer voorbij. Begin dit jaar schreef ik een blog over de darmwerking en de onderzoeken die plaats vinden over autisme in combinatie met de darmflora. Ook hebben we een tijd zoonlief op een gluten- en melkeiwitvrij dieet gezet. In het begin hadden we oprecht het idee dat het aansloeg en hij wat meer ‘helder’ was. Dat effect ebde langzaam weg waardoor we op een gegeven moment toch de conclusie trokken dat het dieet meer tegens dan voors had. Voorzichtig zijn wij gluten- en melkeiwitten weer gaan toevoegen. Dat ging gelukkig vrij makkelijk zonder bijwerkingen. Afgelopen oktober schreef ik ook dit blog nog over voeding en autisme.

Zwemlessen

Twee keer per week ben ik in het zwembad te vinden. Dinsdag zwemt zoonlief en op donderdag zusje. Ze doen het allebei heel erg goed. Zoonlief zwemt qua techniek niet voldoende voor een diploma omdat hij zijn eigen manier van zwemmen heeft ontwikkeld. Hij kan prima zwemmen, zonder hulpmiddelen en zich goed redden in het diepen. We blijven zijn zwemvaardigheden trainen en wie weet komt op een dag dat diploma wel. Het belangrijkste is dat hij zich kan redden en enorm geniet van het zwemmen.

Zusje zit tegen diploma zwemmen aan. Zoals het er nu naar uit ziet moet ze nog iets meer vertrouwen krijgen in haarzelf en iets vrijer worden onderwater maar qua techniek en conditie gaat ze meer dan goed. We hebben alle tijd, ze komt er wel!

Dag van de Mantelzorg en Winactie

Afgelopen november mocht ik voor het eerst op mijn blog iets weggeven. Iris won een heerlijk Rituals Pakket. Ik vind het fijn dat jullie mijn blog lezen, en vond het superleuk nu eens één van jullie wat aandacht te geven!

2019

Het was een goed jaar voor ons! Gelukkig veel mooie momenten met elkaar mee mogen maken. De kinderen zitten goed in hun vel en het ‘loopt’ zonder teveel hobbels op de weg. Het gaat goed zoals het gaat en daar doen wij het voor!

De laatste twee weken van dit jaar publiceer ik de best gelezen blogs van 2019. Dinsdag 7 januari 2020 staat er weer een nieuw blog online.

Voor nu wil ik alvast mijn volgers (die niet op social media zitten) hele fijne (prikkelarme) kerstdagen toewensen en een gelukkig nieuwjaar!

Liefs,

Melanie