Inmiddels is Buddy alweer bijna een halfjaar bij ons in huis en niet meer weg te denken. Regelmatig krijg ik de vraag: ‘’Wat doet een autismegeleidehond dan precies?’’ Tijd voor een blog waarin ik hier wat dieper op in ga.

De hoofdreden waarom wij een paar jaar geleden begonnen zijn met het traject voor de aanvraag van een autismegeleidehond, is door het wegloopgedrag van zoonlief. Zoonlief vindt alles mooi en is gebiologeerd door van alles wat buiten te vinden is. Blaadjes van de bomen, regenplassen, zand, aarde, takjes, noem maar op. Doordat hij dat allemaal zo mooi vindt, en alle prikkels van de omgeving intens binnekomen, schiet zoonlief regelmatig alle kanten op. Dat daar dan een weg is met rijdende auto’s, of een sloot, lijkt hem niets te deren. Levensgevaarlijk dus. Sinds Buddy er is en we naar buitengaan, zit zoonlief regelmatig aan buddy gekoppeld doormiddel van een buikriem. Hierdoor laat Luuk of ik Buddy uit met de riem en Buddy ‘laat’ zoonlief uit. Zo kan zoonlief niet meer weglopen.

Andere veranderingen en positiviteit die Buddy brengt:

  • Zichtbaarheid aan autisme

Doordat Buddy het KNGF dekje aanheeft waar ‘Autismegeleidehond’ op staat, ziet iedereen gelijk dat zoonlief autisme heeft. Dit scheelt heel veel vragen en nare blikken.

  • Verantwoordelijkheidsgevoel bij zoonlief

Zoonlief heeft de taak om de voerbak en de waterbak neer te zetten. Hij doet dit met uiterste concentratie en zorgt zo ook voor zijn hond. Ook Buddy voelt zich zo extra verbonden met zoonlief.

  • Maatje voor zusje

Misschien is zusje nog wel het meest gek op Buddy! Ze wil graag samen spelen en dingen doen met zoonlief, maar dat lukt vaak niet. Met Buddy heeft ze er een ‘extra’ broertje/maatje erbij. Ze knuffelt enorm veel met hem en is erg trots als ze aan andere over onze ‘autistische hond’ vertelt.

  • Stress reducer

Niets heerlijker dan na een stressvolle dag ’s avonds een stuk te lopen met Buddy. Of juist ’s morgens op pad te gaan als de kinderen op school/kdc zijn. Ik ga regelmatig naar het bos of strand. Tennisbal mee en gaan! Even een rustmomentje in de natuur en aan mijn 10.000 stappen per dag werken! (Die ik sinds de komst van Buddy met gemak haal!)

  • Algehele positiviteit

Buddy brengt heel veel gezelligheid mee. Hij snurkt soms, laat af en toe vieze winden, pakt stokken in het bos die drie keer zijn lengte zijn en laat ons daarom lachen. Als hij met die grote bruine ogen onschuldig kijkt als hij ondeugend is geweest en áltijd blij is om je weer te zien, laat hij keer op keer onze harten smelten.

  • Maatjes met zoonlief

Bij het wakker worden ‘s morgens zoekt zoonlief als eerste Buddy op en bij het naar bed gaan, krijgt ook Buddy een aai of kus als welterusten van zoonlief. We zien de band tussen die twee langzaam groeien.

Met Buddy is ons gezin compleet en voelt het alsof hij er altijd al is geweest. We hopen nog heel veel jaar van hem te mogen genieten!

Lees hier de vorige blogs over de aanloop en komst van autismegeleidehond Buddy