Toen zoonlief op anderhalf jarige leeftijd stagneerde in zijn ontwikkeling, en ik tegelijkertijd zwanger was van zijn zusje brak een heftige en onzekere tijd aan. De eerste jaren waren tropenjaren en was leven heel vaak overleven. Nu we jaren verder zijn hebben we ons draai meer dan gevonden en weten we wat werkt en wat niet. Niet altijd hoor. Soms heb je het uitgevonden en werkt het niet meer. Of probeer je iets waarvan je twijfelt en lukt het eigenlijk verrassend goed! Een van de dingen die ik geleerd heb is loslaten van verwachtingspatronen en de ‘zogenoemde norm’. Want als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat.

Hierbij wat tips en tricks van mij voor jou, als in het dagelijks leven autisme en of een verstandelijke beperking een rol speelt.

Kapper

Zoonlief vindt het verschrikkelijk om zijn haren te laten knippen. Alle prikkels zijn veel te intens en dit uit zich in een worsteling om toch iets van zijn haar te maken. Een voordeel bij ons is dat ik in het verleden kapster ben geweest, waardoor ik aardig met kam en schaar overweg kan. Desalniettemin heb ik de kam en schaar ver opgeborgen voor zoonlief en scheer ik zijn haar in diverse lengtes. Ik gebruik 5 verschillende opzetstukjes om zijn haar te knippen/scheren. Door de lengte verschillen geeft het toch een geknipt resultaat met een model erin. Voordeel is dat het snel klaar is, en ik niet met de schaar hoef te knippen waarbij ongelukjes op de loer liggen. Het blijft vervelend en moeilijk voor zoonlief maar is op deze manier, 4/5 keer per jaar te doen.

Groenten eten

Hoewel zoonlief redelijk gezond eet, veel fruit en volkorenproducten lust, is het eten van groenten één die niet te doen is. Nu maak ik smoothies met ‘verborgen’ groenten voor hem. Ik ben begonnen met zoete fruitsmoothies en voegde langzaam groentes toe. Op deze manier krijgt hij toch een portie groenten binnen. Met name spinazie en wortel gaan er goed in.

Picto’s

Ik schreef al eerder een blog over picto’s. Picto’s geven structuur, houvast en overzicht. Door de dagen inzichtelijker te maken, kan dat een hoop stress schelen!

Fietsen

Zoals vaak gezegd wordt, is niet ingevulde tijd kliertijd. Zoonlief heeft niet heel veel interesses en gaat zichzelf op een gegeven moment in de weg zitten. Regelmatig pakken we de duofiets om eropuit te gaan. Even de buitenlucht in, andere omgeving en daarna meer rust in huis. Zo werken we ook aan onze beweging en breekt dit de dag.

Opsplitsen

Luuk en ik splitsen ons regelmatig op om zo om de beurt met zoonlief op pad te gaan. Even tijd één op één, en voor de andere ouder de ruimte om even te ontspannen.

Faciliteitenkaart pretpark

Ik weet dat er diverse pretparken een faciliteitenkaart hebben voor mensen met een beperking. Met deze kaart mag je vaak via een korte(re) wachtrij de attractie betreden. Dit werkt bij ons goed.

Ga op onderzoek uit

Ook ik weet als geen ander dat de tijd en energie regelmatig ontbreekt om van alles uit te zoeken. Toch is het raadzaam om eens door te vragen bij instanties en te bekijken wat voor hulp/vergoeding bij jullie gewenst is, of waar je recht op heb. Er zijn heel veel regelingen en potjes waar je misschien wel gebruik van kan maken. Luiers die vergoed worden, korting op afvalheffing bij de gemeente waar je woont (door al die luiers) dubbele kinderbijslag, pgb, bruikleen duofiets een hulphond, etc. Nogmaals ik weet dat het tijd en energie kost. Dat het soms een gevecht is om het een en ander te krijgen en er ook teleurstellingen op de loer liggen als jullie gezin niet in aanmerking komt, ook dit is herkenbaar. Maar mocht je wel in aanmerking komen kan dit op sommige vlakken veel schelen. Zo hebben wij bijvoorbeeld jaren luiers gekocht in de winkel, terwijl die met de diagnose autisme al vanaf tweejarige leeftijd door onze zorgverzekering vergoed worden. Zonde geld wat jaren naar luiers is gegaan waar we liever iets anders voor hadden gekocht. Misschien geldt dit ook wel voor jullie! Toch maar even navragen!

Neem hulp aan!

Ook ik was hier in het begin niet goed in. Regelde het zelf allemaal wel… Inmiddels lukt het me goed om zaken los te laten en hulp te accepteren. Zo hebben we een aardig netwerk om ons heen verzameld die ons helpen. Dit levert meer draagkracht op. Meer tijd. Meer rust. Meer energie. Doen dus!

Niet al van bovenstaande regels zijn in deze coronatijd (direct) van toepassing/bruikbaar. Wel wilde ik ze (alvast) opsommen. Hopend op snel betere tijden voor iedereen.

Misschien hebben jullie ook wel tips en tricks die bij jullie helpen? Voel je vrij om deze te delen en laat ze achter in de reacties!