En toen stonden we (bijna) allemaal stil. Nam het coronavirus de wereld over en werd ons dagelijks leven ineens heel anders. Geen verplichtingen meer, weinig afspraken. Even terug naar de basis. Een basis waarvan ik weet dat hij hier thuis goed is. We hebben een fijn huis, een tuin. Kennen elkaar door en door en weten wat we aan elkaar hebben. Doet humor relativeren en zetten we door, we hebben elkaar.  Er zijn lieve ouders die bleven helpen en lieve berichtjes van vrienden die aan ons dachten nu alles stil staat, en waarbij een ieder die ons lief heeft, weet hoe moeilijk letterlijk stilstaan is bij ons. Met zoonlief, die altijd aan staat en niet stil kán staan.

We begonnen goed aan de stilstand -het was wennen- dat wel, maar we hadden elkaar en waren/zijn vooralsnog gezond. Maar na weken thuis, was de rek er wel uit. Iedere dag troost bieden, perspectief, rust of juist uitdaging aan zoonlief. Het wás een uitdaging.

Hoe creatief ik ook was, na weken lukte het niet goed meer. Alle ritme en structuur van het kdc, zaterdagopvang, zwemles hielden op. Zoonlief werd met de dag meer onrustig en ook mijn emmer stroomde langzaam weer vol…

Hoewel ik weet dat de basis goed is hier in huis, weet ik ook dat die basis kwetsbaar is, als alles wegvalt. Dat we niet zonder de dagopvang kunnen. Dat de zaterdagopvang ontspanning brengt en dat met zwemmen zoonlief zijn energie en kracht kwijt kan.

Hoewel ik weet dat de basis goed is, weet ik dat zoonlief autisme en een verstandelijke beperking heeft en 24 uur per dag 1 op 1 zorg nodig heeft. Dat ik dat met alle liefde geef, maar het niet alleen kan. Dat Luuk mijn steun en toeverlaat is, maar ook hij niet ‘alles op kan lossen’, en dat zusje ondanks alles, de zon laat schijnen.

Dat zoonlief een regenboog aan leeftijden en gedragingen heeft. Dat deze regenboog zo ontzettend mooi is, maar ook zo kwetsbaar als het regent zonder zon. Dan geen regenboog met mooie kleuren maar donkere wolken met hagel, of zelfs onweer.

We hebben het gered. Het waren heftige weken, met hoogte- en dieptepunten. Met leerzame momenten en bevestigingen.

Ik ben blij dat inmiddels het kdc weer de gehele week geopend is, en de zorg weer verdeeld en in balans is. We wachten nog op de opening van de zaterdagopvang en het zwemmen maar hopelijk volgt dat ook snel.

Zonder regen geen groei en bloei.

En zelfs na heftige regen, gaat de zon weer schijnen.