Hoewel ik al jaren geen kapster meer ben, zie ik nog jaarlijks mijn oud-collega’s met een etentje. Het is altijd leuk elkaar weer te zien en bij te kletsen. Een van de gesprekjes die ik inmiddels ook alweer een aantal jaar geleden voerde, zal ik niet snel vergeten.

Ik vertelde een oud-collega over zoonlief, het hele verhaal met de mooie en verdrietige kanten. Over de kleine geluks- en genietmomentjes. Ik vertelde haar ergens in het gesprek dat als Luuk en ik op vrijdagavond samen op de bank zitten, de kinderen op bed liggen en wij met een gebakje vers van de bakker en een kop thee onze favoriete serie kijken, dit voor ons voelt als een week vakantie qua genieten en geluk.

Ze keek me aan en kreeg tranen in haar ogen die ze nog net weg kon slikken. ‘’Ik vind dat zo dubbel Mel’’ vertelde ze me. ‘’Aan de ene kant zo ontzettend mooi dat zo’n moment zo fijn kan zijn, aan de andere kant zo verdrietig dat als zo’n momentje als vakantie voelt ik dat moeilijk en rot voor jullie vind.’’

Zo had ik dat zelf nog niet gezien.

Als zoiets kleins als zoiets moois ervaren kan worden is dat dan een kwestie van tevredenheid, nederigheid en het genieten van de kleine dingen zoals ik altijd zeg, of is het een grens die steeds verlegd wordt in genieten en in dingen die wel lukken omdat zo veel niet lukt. Omdat zoveel kwetsbaar is?

Nu de vakantieperiode aanbreekt hoor ik weer volop de vakantieplannen van de medemens. Die ik ze overigens van harte gun!

Als ik vertel dat wij dit jaar niet op vakantie gaan, snapt iedereen dat door ‘Corona’. En hoewel het Coronavirus er inderdaad voor heeft gezorgd dat wij dit jaar geen vakantie hebben geboekt, kunnen we nog met gemak op onze vakantie van vorig jaar teren.

Die vakantie smaakte naar meer, dat zeker! Ik was graag dit jaar weer een weekje weggegaan maar het is het dit jaar voor ons niet waard. Er moet teveel geregeld worden en vakantie staat voor mij voor onbezorgd genieten en ontspannen en zo voelt het (mede door Corona) nu niet.

En zoals Luuk en ik tegen elkaar zeggen: ‘’na jaren niet of nauwelijks op vakantie te hebben kunnen gaan, kunnen we, als het moet, nog járen van Mallorca 2019 genieten.’’ Toch iets met de tevredenheid denk ik…

Als we deze zomer toch het vakantiegevoel willen hebben, zijn de bakker en de volgende vrijdagavond nooit ver weg!