Toen zoonlief net 2 jaar oud was, kreeg hij de diagnose autisme en verstandelijke beperking. Inmiddels is zoonlief 8 jaar en hebben we de afgelopen 6 jaar van alles geprobeerd om zijn functioneren en groei te stimuleren.

Dat gezegd hebbende, zijn we wél altijd kritisch geweest op de therapie/behandeling waar wij met zoonlief aan zijn begonnen. Ons motto is dan ook: ‘’eruit halen wat erin zit zonder te pushen en zonder ons gezin en zoonlief erin te verliezen.’’

Ik heb de afgelopen jaren veel gelezen en opgezocht omtrent autisme en therapieën. Onderzoek gedaan en kansen gecreëerd en gegrepen. Regelmatig hoor ik dat wij al zoveel gedaan hebben en dat alles nu zo goed geregeld is met behandeling, begeleiding, hulphond, zwemmen, vervoer, etc. Dat is ook zo, maar vergeet niet dat daar heel wat uithoudingsvermogen, geduld, en mails/telefoontjes aan vooraf gegaan zijn. We hebben een administratie omtrent zoonlief waar menig administrateur jaloers op is.

En niet alles lukt of slaagt. Zo heeft zoonlief vanaf zijn tweede jaar een tijdje ABA therapie gehad waar hij toen nog helemaal niet klaar voor was. (Nu is hij 8 jaar is lukt het wel!) Ook picto’s waren te moeilijk, en weten jullie nog het gluten- en melkvrije dieet dat we een jaar geprobeerd hebben maar waarbij de conclusie was dat alle nadelen niet opwogen tegen de misschien kleine voordelen/vooruitgang.

Het ijzer smeden wanneer het heet is en kansen niet laten schieten. Ik gun hem en ons meer. Ik gun hem minder frustratie door met ons te kunnen communiceren en ik gun hem aandacht en professioneels die met hem 1 op 1 aan de slag gaan. Ik gun hem groei. Ik gun hem rust, balans, al mijn liefde en vertrouwen dat het goed komt. Dat het goed is.

(Zelf)ontwikkeling vind ik belangrijk. Niet alleen voor zoonlief, ook voor zusje en onszelf.

Je bent goed zoals je bent en prachtig als jezelf. Open staan voor kansen verrijkt je.

Daarom streef ik ernaar om nu en in de toekomst: ‘’Eruit te halen wat erin zit zonder te pushen en zonder ons gezin en zoonlief te verliezen in de zoektocht. Onderweg is genoeg moois te bleven!’’