Nu, zo aan het eind van het jaar -als pakjesavond en Kerstmis inzicht is- de kachel lekker brand en ’s avonds de kaarsjes aangaan, leek het mij leuk om wat tradities van ons gezin met jullie te delen. Een beetje zoet, maar zoet in deze tijd is goed.

1 Sinds Luuk en ik samen wonen, inmiddels al twaalf jaar, halen we ieder jaar met kerstavond Mexicaans eten bij een restaurant hier in het dorp. Als dessert maak ik crème brulee, cheesecake of tiramisu.

2 Iedere laatste zondag van een schoolvakantie hebben we thuis een uitgebreide brunch met zijn viertjes. Broodjes in de oven, extra beleg en verse sapjes. Een soort Kerst- Paasontbijt maar dan als afsluiting van de vakantie.

3 Ieder jaar vieren de opa en oma’s met ons Sinterklaas bij ons thuis. Rond etenstijd halen we een Boerenpatat bij de snackbar. Dit al sinds de geboorte van zoonlief en we de eerste Sinterklaas vierden toen hij  6 maanden oud was (we komen trouwens maar 1x per jaar bij deze snackbar) alleen dus met Sinterklaas.

4 Iedere avond zeg ik een zelfverzonnen gedichtje op als ik de kinderen naar bed breng.

5 Tot nu toe gaan we ieder jaar in maart naar de Efteling en blijven we daar in de buurt slapen in een hotel. Dit jaar was het nog op valreep, net voordat de lockdown inging. Of het er volgend jaar inzit is natuurlijk nog even afwachten.

6 Ik koop ieder jaar voor de kinderen een kerstpyjama. Hoe fouter hoe beter!

7 We laten iedere zondag eind van de ochtend met zijn allen Buddy uit. Zusje heeft niet altijd zin om mee te gaan maar ‘moet’ toch. De rest van de dag kan ze dan lekker haar eigen gang gaan als we verder geen andere plannen meer hebben.

8 Luuk koopt ieder jaar samen met zusje een Kerstboom. Hoewel het idee is dat hij niet té groot moet zijn, is hij dat ieder jaar toch!

9 Je verjaardag is jouw dag! Deze hele dag ben jij de baas. Wat wil je eten, de taart, visite, alles mag de jarige zelf invullen. Zusje kan natuurlijk goed aangeven wat ze wil. Van zoonlief weten wij zijn voorkeuren, en laten we hem via plaatjes zelf tussen twee opties kiezen.