Een paar weken geleden schreef ik in de voorjaarsupdate over de spraakcomputer. Na lang wachten, is de app eindelijk toegekend en kunnen we met zoonlief en de spraakapp aan de slag. In dit blog vertel ik er meer over.

We hebben op de tablet een spraakapp. We zijn helemaal aan de basis begonnen, en het heeft eigenlijk wel wat weg van het bouwen van een website. Op de ‘homepage’ staan verschillende categorieën afgebeeld met vierkante plaatjes. Een soort memory/picto’s. We hebben nu een categorie met: speelgoed, eten, fruit en familie. Ook staat er standaard een groen vinkje met ‘Ja’ een rood kruis met ‘Nee’ en de button ‘Klaar’ als knop waar hij op kan drukken.

We openen samen met zoonlief de categorie speelgoed als we aan tafel gaan spelen. Als hij het tabblad opent staan weer nieuwe kaartjes met de afbeelding van een: potje klei, een puzzel, knetterzeep en wat andere speelgoedjes waar hij nu graag mee speelt. Hij drukt zelf op de afbeelding met wat hij wil gaan doen. De ingesproken kinderstem spreekt het woord uit en zo kunnen we de activiteit gaan beginnen.

Als we gaan eten, openen we het plaatje van ‘Eten’. De kinderstem spreekt het woord ‘Eten’ uit en achter dat blad komen weer allemaal plaatjes met: crackers, broodjes, kwark, en andere voedingsmiddelen die zoonlief eet. Zo kan hij aangeven waar hij zin in heeft.

Gelukkig kunnen we ook tabbladen tijdelijk uitschakelen. Zo had hij al snel de grote gele M van de McDonald’s knop ontdekt en bleef hij maar op kipnuggets en patatjes drukken. Die eerste avond zijn we door de McDrive gereden om deze overwinning te vieren en zoonlief te belonen, maar iedere avond McDonald’s is natuurlijk ook niet de bedoeling, al denken zoonlief en zusje daar wellicht anders over! Dat zoonlief nu zelf een snack bij de snackbar kan kiezen is enorm fijn en doet hem en ons goed. Een nieuwe stap in zijn ontwikkeling en keuzes zelf kunnen maken.

We zijn nog in de basis en uiteindelijk is het de bedoeling dat de app helemaal vol staat met ontelbaarveel woorden in allerlei categorieën. Wie weet kan zoonlief er zelfs op een dag echte zinnen mee gaan maken. Hij zal dan de tablet altijd bij zich dragen als zijn stem.

Voor nu is het echt een hulpmiddel om zoonlief duidelijk te laten maken wat hij wil. De spreektaal van ons begrijpt hij goed. Het is dus met name de communicatie vanuit hemzelf die hem hierbij helpt. Dit samen met een aantal gebaren en heel af en toe een woordje blijven we zijn communicatie stimuleren, en kijken we per fase wat bij hem aansluit.