Zoonlief was afgelopen zondag jarig. Negen jaar is hij alweer geworden. We vierden het klein. Prikkelarm, autismevriendelijk en natuurlijk is corona ook nog niet weg. Het was wel een verjaardag met veel cadeaus. Een hoogtepunt!

Zoonlief zijn autisme en beperking, openbaarde zich rond de leeftijd van 1,5 jaar. Zijn eerste verjaardag was dus met volop visite en cadeaus. Prachtig vond hij dat. De maanden daarna veranderde de situatie en nam ook de interesse in speelgoed helemaal af. We werden met verjaardagen creatief en gaven snoepjes, kleding, en belevenissen.

Zo’n half jaar krijgt zoonlief ABA therapie. Een vorm die goed bij ons en zoonlief past en waarbij een van de doelen is, zoonlief kennis te laten maken met speelgoed. Zijn interesse te zoeken en te vinden. Hem te begeleiden in hóe speelgoed dan werkt.

Jarenlang heeft zoonlief gefunctioneerd op babyniveau van rond de 6 maanden. De laatste onderzoeken wijzen 1,5/2 jaar aan. Een enorme sprong, waarbij we ook het speelgoed kunnen aanpassen naar deze fase. In dit blog vertel ik over de cadeaus die zoonlief heeft gekregen.

Vtech mijn eerste honderd woordjes

Zoonlief is gek op luisterboekjes. Hij houdt enorm van bladeren en luistert graag naar de geluidjes. In dit boek komen verschillende categorieën voor. Zo is er een bladzijden met huisdieren, wilde dieren, fruit, kleding, kleuren, lichaam en voertuigen. Door op alle plaatjes te drukken worden de woordjes uitgesproken en klinken dierengeluiden. Een goede oefening om de woordjes te leren. Eigenlijk is het een soort voorloper op de spraakapp!

SES creative Ik leer vormen

Meerdere bladen met 300 stickers met verschillende vormen. Welke vormen hebben de wielen van de bus, en hoe zien ramen in een huis eruit? Door de verschillende vormen met elkaar te matchen en stickers te plakken op de juiste vormen, stimuleren we zijn motoriek en inzicht.

Luisterboekjes

Ook deze luisterboekjes pakt zoonlief graag. Op het Kdc hebben ze deze ook. Ik kocht ze bij het Kruidvat.

SES creative activity klik en knoop krokodil

Deze krokodil bestaat uit meerder onderdelen die met verschillende sluitingen aan elkaar gemaakt kunnen worden. Een knoop, klittenband, gesp en een rits. Dit stimuleert de ontwikkeling en motoriek. Ook kunnen we zo spelenderwijs zoonlief voorbereiden op de verschillende sluitingen van zijn kleding. Met oefenen kan hij wellicht op een dag zelf zijn schoenen aan doen, knoop van zijn broek dicht doen, etc.

SES Danslinten

Het is inmiddels duidelijk, ik ben dol op het merk SES. Met deze danslinten maakt zoonlief mooie figuren en wisselen we ze af met zijn bekende cadeaulintjes waar hij graag mee wappert.

Vtech Codi mijn interactieve robot

Ook Vtech geluiden speelgoed scoort nu goed bij zoonlief. Door het steken van de stekels in de rug van de dino komen er geluidjes. Er zijn drie categorieën. Muziek, gevoel en karakter. De dino kan ook mooi dansen en na het spelen bergen we de stekels op in het ei.

Vtech Verenpret Pauw

Door de knijpers op de staart te drukken leer je over emoties, vormen en kleur. Zoonlief vindt het leuk om de knijpers te verzamelen en ze samen weer terug te klemmen. Als zoonlief op de snavel drukt hoor je weetjes over de pauw en zingt hij liedjes.

Vtech racebeer

Zoonlief zijn favoriet. Hij kan racen, maar maakt ook geluidjes. Zoonlief neemt in huis zijn racebeer overal mee naartoe en houdt hem veel bij zijn oor.

Haba rijgkralen

Ook kralen rijgen vindt hij erg leuk! Het stimuleert de motoriek en coördinatie. Zoonlief heeft al heel wat kettingen gemaakt, die zusje vervolgens met trots draagt totdat hij weer af moet en zoonlief opnieuw kan gaan rijgen.

SES creative speel en leer eieren

Zoonlief verzamelt graag en ook eieren vindt hij altijd erg interessant. Nu heeft hij zijn eigen (onbreekbare!) eieren. De eieren kunnen open en daarin vind je verschillende dieren en vormen. Genoeg speelmogelijkheden om te tellen, stapelen en puzzelen.

Wij, Luuk en ik, de oma’s en opa vonden het superleuk om dit speelgoed te kunnen geven. Om hem na 8 jaar weer cadeaus uit te zien pakken op zijn verjaardag en hem te zien genieten van zijn feestje. De slingers, de taart, en het zingen waarbij hij glunderde.

Ik kan mij indenken dat het voor lezers waarbij autisme/verstandelijke beperking geen actieve rol speelt, het bijzonder is te lezen dat zoonlief zoveel baby/peuterspeelgoed heeft gehad. Maar dat is dus zijn regenboog aan leeftijden.

We genieten er enorm van en het speelt in op zijn behoefte van nu. Na jaren van afwezigheid je kind te zien spelen met speelgoed is onbeschrijfelijk mooi en wat zijn we trots op hem. Dat hij dit geleerd heeft en nog steeds volop leert! Groei en bloei!