Ik ga jullie in dit blog wat vertellen over fidget toys. Wij hebben ze al jaren in huis nadat ik er zelf al regelmatig over had gelezen in fora over autisme/adhd. Tegenwoordig zijn fidget toys enorm populair ook onder kinderen zonder autisme en of adhd.  Zo is onze collectie aardig gegroeid nu zusje het ook leuk vindt om met fidget toys te friemelen. Maar wat zijn fidget toys precies, wat doet het, en welke soorten zijn er?

Wat zijn fidget toys?

Fidget toys is vertaald uit het Engels; friemel speelgoed. ‘To fidget’ betekend ‘friemelen’. Fidget toys zijn kleine speelgoedjes waarmee je in je handen kan friemelen, drukken, trekken, draaien etc.

Waarom fidget toys?

Door met je fidget toy te friemelen, word je rustig. Het is een makkelijke manier om spanning kwijt te kunnen. Ook zou het je concentratie kunnen verbeteren.

Welke fidget toys zijn er?

Tangle: De tangle is volgens mij een van de eerste ‘echte’ fidget toy. De schakels kun je losmaken en zo alle kanten op buigen. Er zijn ook tangles met extra grip voor meer tactiele prikkels.

Rubiks kubus: De rubiks kubus komt al uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. Bedacht als puzzel waarbij alle kleuren zo gedraaid moeten worden zodat 1 vlak uit de dezelfde kleur ontstaat. Van oorsprong dus bedacht als puzzel, tegenwaardig ook ontspanning om eraan te draaien.

Fidget ball: Bij deze bal is het ook de bedoeling dat je de kleine balletjes die in de bal zitten naar de juiste kleur schuift. Redelijk vergelijkbaar met de rubiks kubus maar dan in het rond.

Poppit: De poppit is enorm populair!  Wij hebben hier thuis drie soorten. Het speelgoed is geïnspireerd op het bubbeltjesplastic. Eindeloos kun je de rondjes indrukken/poppen.

Simple dimple: Ook een soort poppit. De poppits hebben verschillende maten waardoor de druk met indrukken ook verschillend voelt.

Fidget cube: Luuk heeft deze al jaren op kantoor liggen. In plaats van het klikken van een pen pakt hij zo nu en dan de cube erbij om tijdens lange telefoongesprekken te klikken. De fidget cube heeft aan elke zijde een andere functie. Van klikken, draaien, tot schuiven.

Magnetic rings: Dit zijn drie magnetische ringen die je om je vingers kan draaien. Je kan ze ook om elkaar laten draaien, opstapelen en zelf spelletjes mee spelen!

Squishy: Ook deze ‘stressballen’ zie je veel! Ze zijn er in allerlei soorten en maken en je kunt erin knijpen.

Mesh and marble: Een van onze laatste aanwinsten. Er zit een knikker in het zakje. Zo kun je de knikker heen en weer drukken.

Fidget spinner: Als laatste een fidget toy die natuurlijk niet kan ontbreken in dit rijtje: de fidget spinner. Door het ronde gedeelte binnenin, tussen je duim en wijsvinger te klemmen en een zwaai aan een vleugel te geven gaat de spinner draaien. De beweging die je in je hand voelt en het geluid dat het geeft werkt ontspannend. Ook met deze fidget toy kun je spelletjes spelen.

Er zijn nog veel meer soorten fidget toys, maar dit zijn denk ik de bekendste. Wij hebben thuis onder de salontafel een mandje met onze fidget toys. Regelmatig pakt zoonlief of zusje een fidget om even mee te spelen. Ik denk dat fidget toys een leuke en ontspannende aanvulling zijn op de collectie speelgoed van kinderen.

Hebben jullie ook fidget toys in huis en worden ze vaak gebruikt? Laat het mij weten in de reacties!