In de afgelopen jaren heeft zusje heel veel mooie uitspraken gedaan over haar broer. Nu is zusje zeven jaar en ondanks dat ze mij nog regelmatig laat slikken met een mooie uitleg en houding naar haar broer, is ze nu ook een grote meid. De aandoenlijke uitspraken worden wat minder. Een opsomming van de eerdere smeltmomentjes deel ik hieronder met jullie. Nu ik dit typ, zit zusje naast me. Ze leest mee en wil zelf ook een keer een blog schrijven. Dit houden jullie -op een dag- tegoed!

Zusje vertelt #1

Het eerste blog wat ik over zusje schreef, komt uit 2017. Zusje was toen drie jaar! Ik weet dit momentje nog heel goed. Ze vraagt zich in dit blog af of haar knuffels ook autistisch zijn omdat ze net als haar broer niet kunnen praten.

Zusje vertelt #2

Dit blog gaat over onze -toen wekelijkse- zwemles van zoonlief. Iedere dinsdag reed ik met zusje en zoonlief naar een groot zorgcomplex waar zoonlief zijn zwemlessen volgde. Zusje vroeg zich af welke mensen hier wonen en wat een verstandelijke beperking is. We hadden een mooi klein gesprekje wat eindigt met een mevrouw van middelbare leeftijd op een driewieler.

Zusje vertelt #3

Zusje heeft een sponsorloop op school om geld in te zamelen voor het Ronald McDonald huis. Zusje is gemotiveerd om veel geld in te zamelen en wil zelfs haar eigen spaarpot hiervoor aanbreken.

Zusje vertelt #4

Toen zusje vijf jaar oud was, wilde ze later met haar broer trouwen. Ze kent hem tenslotte al haar hele leven. Ze gaan dan samen op zolder wonen zei ze. Er is alleen 1 probleem: haar broer kan niet praten, hoe weten we dan of hij ook met haar wil trouwen?

Zusje vertelt #5

In groep 2 heeft zusje een letterfeestje om zo de letters van het alfabet te leren. Toen de letter I aan de beurt was mocht ze iets meenemen wat met die letter begint. Ze wilde haar broer meenemen. Zijn naam begint namelijk met die letter. Ze begreep dat dat niet kon en toen moesten we wat anders verzinnen. Dat viel met de letter I niet zo mee. Een unieke letter, een unieke broer!

Zusje vertelt #6

Een tafereeltje op vrijdagavond/patatavond. Naast de patat en snacks hebben we milkshakes besteld. Zoonlief en zusje maakten ‘ruzie’ om het laatste slokje…

Zusje vertelt #7

Zusje is geïrriteerd omdat haar broer harde geluiden maakt en zij zo haar filmpje op de tablet niet kan verstaan. We buigen de situatie om en hebben een gezellige middag met elkaar.

Zusje vertelt #8

Als zusje en ik zoonlief uit het kdc ophalen vertelt zusje vanaf de achterbank dat haar broer zegt dat hij met mij wil knuffelen. Als we thuis zijn krijg ik die knuffel ook!

Ik vond het zo leuk om dit blog te schrijven en alle ‘zusje vertelt’ weer terug te lezen. Ik weet alle situaties nog zo goed. Mooi om te koesteren en te herinneren!