Op 21 juni 2014 werd ze geboren. Op de langste dag van het jaar, de dag dat de zomer begint. Een prachtig meisje. Klein, lief en perfect. Wat zijn we blij met haar. We weten dat zij ons gezin compleet maakt. Zusje is geboren.

Een tijd van vreugde en ook verdriet. Een dochter, een zusje voor zoonlief. We kregen de diagnose autisme en verstandelijke beperking van zoonlief een paar dagen na de geboorte van zusje. Emoties. Blij en gelukkig met de geboorte van onze dochter, en aan de andere kant de onzekerheid over de toekomst van zoonlief. Het eerste jaar heeft zoonlief aan zusje moeten wennen. Hij vond het ontzettend moeilijk dat er een baby in huis was.

Inmiddels zijn de kinderen tien en bijna acht. Heel veel is veranderd. Met zoonlief gaat het onwijs goed en na een moeilijke start met zusje in zijn omgeving, is hij nu al jaren dol op haar. Ziet hij haar als zijn voorbeeld en zoekt hij naar haar als ze er niet is. Hij houdt zielsveel van haar. Dat weet ik, dat voel ik.

Zusje is geweldig. En eigenlijk geen zusje meer maar een zus. Een heerlijke meid waar ik zo ontzettend trots op ben. Ze weet nu al waar voor ze staat en volgt haar eigen pad. Ze is ondernemend en vrolijk. Ze is een stoere meid met een paar vriendinnen en veel vrienden. Ze doet het uitstekend op school.

Ze heeft oog voor anderen. Ze ziet het als iemand steun nodig heeft, of een knuffel. Maar ze weet ook dat zij óók belangrijk is. Dat ze tijd en ruimte mag opeisen. Dat ze aan zichzelf mag denken. Iets waar Luuk en ik continue alert op zijn.

Ze heeft het lang niet altijd makkelijk met een broer die ‘anders’ is. Genoeg dingen kunnen niet maar heel veel kan ook wel. Denken in mogelijkheden proberen we onze kinderen mee te geven.

Het geeft zusje een andere kijk op de wereld. Ze loopt sociaal, emotioneel en cognitief voor op leeftijdsgenoten. Dat heeft ze vast wel door, zonder dat we daarop door gaan of de focus erop leggen. ‘’Iedereen is zoals hij/zij is en zo ben je goed’ is ons motto en dat weet ze dondersgoed.

Dit is een blog waarin ik mijn trots op zusje met jullie wil delen. Waarin ik aan opscheppen ben en dat ook wel een beetje ongemakkelijk vind, maar ze verdient het. Omdat ze zo mooi in het leven staat, met liefde voor een ander en haarzelf.