Zoonlief is met name het laatste jaar/anderhalf jaar enorm gegroeid in zijn ontwikkeling. Dingen die voorheen heel moeilijk gingen of eigenlijk niet lukte, gaan nu een stuk beter of zelfs goed. Ik schreef er een paar weken geleden dit blog over. Een mooie ontwikkeling die ik met jullie wil delen is die als we met zoonlief op het voetbalveld zijn.

Jarenlang lukte het niet of nauwelijks om met zoonlief bij Luuk zijn voetbal te gaan kijken. Zoonlief wilde weg, of alleen rondjes rennen en snapte niet wat we daar nou deden. Ook toen zusje begon te voetballen twee jaar geleden kon hij daar niet zoveel mee.

Door zoonlief toch regelmatig mee te nemen en te ‘trainen’ om op een voetbalveld te zijn, vindt hij het nu best leuk. Wat lekkers halen in de kantine, op het bankje zitten en kijken of naar een speeltuintje. Het vertrouwde rondje om de velden doen we ook nog steeds.

(Wij proberen altijd de balans te vinden tussen wat wij graag willen en denken dat lukt en wat zoonlief aan kan. Ook proberen we situaties uit, daar gaan we dan blanco in. Soms lukt het gewoon niet en dan weten we dat ook weer, soms pakt het (verrassend) goed uit en bouwen we dat uit.)

Luuk heeft een aantal keer een voetbal van thuis meegenomen om met zoonlief in de rust van zusje haar wedstrijd even met hem te voetballen. Hij weet niet zo goed wat er van hem verwacht wordt, maar hij vindt het wel leuk om er mee bezig te zijn. Hij pakt de bal veel met zijn handen.

We hebben plezier en vertellen zoonlief dat hij de bal op de grond moet leggen en dan moet schieten. Met je voeten. Bij iedere geraakte bal, een complimentje. Toen het eind van de rust inzicht was, kwam zusje met een teamgenootje bij ons kijken. We vertelden dat zoonlief steeds de bal met zijn handen pakt waarop zusje heel logisch redeneerde en, waar wij nog niet aan gedacht hadden: ‘’mijn broer wil denk ik keeper zijn net als jij pap’’ waarop haar teamgenootje aanvulde: ‘’wij hebben nog geen vaste keeper’’. Zoonlief moest lachen, en wij beaamde hun conclusie. Wie weet, over een paar jaar speelt zoonlief ook voetbal.

De wedstrijd begon weer en de tweede helft liep zoonlief weer zijn rondje met Luuk, brak het zonnetje door en won zusje met haar team de wedstrijd. Wie weet staan we hier over een x aantal jaar ook voor zoonlief langs de lijn. Zoonlief dan wellicht als keeper. Net als zijn vader.