De dagen worden korter en het eind van het jaar komt alweer inzicht. Hoog tijd voor een kleine najaarsupdate. Wat speelde er de afgelopen maanden allemaal?

Drievliet

In april deelde ik een foto van ons in familiepark Drievliet. Afgelopen seizoen hadden we een abonnement genomen op dit park, en dat was een groot succes. We zijn er regelmatig een middag of een paar uurtjes geweest. Een luxe die we de kinderen wilden geven en waar we met zijn vieren van genoten hebben. In November gaat het park voorlopig weer dicht. Het laatste weekend van deze maand gaan we er nog 1x heen omdat het park dan in teken staat van Halloween.

Speelgoed

Afgelopen mei werd zoonlief 10 jaar. Mede door de ABA die hij volgt heeft hij geleerd om met speelgoed te spelen. Om te zien hoe materiaal werkt en hoe hij hier mee aan de slag kan gaan. Balansspelletjes en lotto vindt hij erg leuk.

Zomer

Wat hebben wij een fijne zomer gehad. We hebben regelmatig gezwommen en twee keer een bootje gehuurd. Dit was zo’n succes! Varen, anker uit op de plas en zwemmen, kibbeling eten aan boord en simpelweg genoten op het water.  We zijn uiteten geweest met zijn viertjes en we hebben heel veel ijsjes gegeten. Als klap op de vuurpijl was onze vakantie in Spanje ook enorm genieten.

Tandarts

Eind van de zomer struikelde zoonlief over de zwembadpomp van het zwembadje in de tuin en brak toen zijn tand doormidden. Hoewel het in eerste instantie goed leek te gaan, moesten er wel foto’s gemaakt worden voor de zekerheid. Ook de wortel moest goed bekeken worden. Dit is een paar weken geleden onder narcose gebeurd. Gelukkig is alles goed en is er verder niks beschadigd. De tandarts heeft zelfs zijn tand weer kunnen plakken! Luuk en ik vonden en vinden het spannend omdat zoonlief veel met zijn tanden tikt maar de superlijm doet (vooralsnog) goed zijn werk en de tand ziet er heel mooi uit. We hopen en duimen dat dat zo mag blijven.

Koptelefoon

Eerder hadden we al een koptelefoon voor zoonlief en boden hem die aan als hij overprikkelt dreigde te raken. Toen moest hij er niets van weten. Nu, een paar jaar verder, vindt hij het wel fijn om de koptelefoon op drukke momenten op het kdc op te zetten. De begeleiders bieden hem aan als ze zien dat het onrustig is op de groep, of hij vraagt er zelf naar via zijn spraakapp. Thuis gebruiken we hem eigenlijk nooit. Het is hier thuis nagenoeg altijd rustig.

Spraakapp

De spraakapp wordt langzaamaan steeds verder uitgebreid. Het werkt echt enorm goed voor ons en zoonlief en de app is (op dit moment) zijn stem.  

Stem

Zijn eigen stem laat hij trouwens ook steeds meer horen. We horen steeds vaker nieuwe klanken en ook steeds meer klanken die op woorden lijken. Met name ‘ja’ en ‘nee’.

Nieuwe groep op het kdc

Over twee weken gaat zoonlief starten op een nieuwe groep op het kdc. Hij is zijn huidige groep echt ontgroeit en we zijn toen aan een nieuwe fase. Met nieuwe uitdagingen, andere (oudere) kinderen en wellicht weer nieuwe groeimogelijkheden. We zijn heel benieuwd hoe het zal gaan maar hebben er veel zin en vertrouwen in! Daarover uiteraard later meer.

Kortom genoeg ontwikkelingen. Het gaat allemaal zo lekker, daar ben ik iedere dag weer dankbaar voor!